dimecres, 15 de gener del 2014

Nota de premsa - Els refranys més usuals de la llengua catalana

Us heu preguntat mai quins són els refranys que utilitzeu més sovint? Sou refranyers de mena? Diuen que de mica en mica s'omple la pica i voldríem demanar als participants que aportessin el seu pòsit de refranys per poder obtenir una mostra significativa de quins són els més usuals i coneguts de la nostra llengua.

Quatre estudiosos, vinculats a les Universitats de Vic i Barcelona, de la paremiologia han sumat esforços per determinar quins són els refranys més coneguts i usats de tot l'àmbit catalanoparlant a través de l'estudi Els refranys més usuals de la llengua catalana: Joan Fontana (paremiòleg coneixedor de la llengua i cultura romaneses), José Enrique Gargallo (expert en paremiologia romànica i investigador principal del projecte ParemioRom, “Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori”), Víctor Pàmies (lingüista, especialitzat en paremiologia digital) i Xus Ugarte (especialista en traducció paremiològica).

Les dites i els proverbis determinen el pòsit cultural d'un poble o d'una comunitat. Tots els parlants en coneixen i n'usen, més o menys sovint, en determinades situacions comunicatives. I els nous parlants també han d'aprendre, al costat dels rudiments gramaticals i el lèxic bàsic, un seguit d'expressions que juguen amb el llenguatge metafòric i figurat.

La pretensió és lligar la tradició d'estudis de “mínims paremiològics” (el conjunt bàsic de dites d'un grup de parlants) amb altres estudis semblants, com el Top ten de refranys catalans, que aprofiten les noves tecnologies per reformular-ne l'abast i el contingut d'una manera més eficient.

A través d'un formulari digital amb mig miler de refranys, que us podeu descarregar des de l'adreça www.refranysmesusuals.cat, classificats en una quinzena de grups temàtics, es pretén que les persones que emplenin l'enquesta les validin pel que fa a ús i coneixement.

Aquesta mostra de 500 refranys parteix de la reelaboració de diversos estudis anteriors sobre la popularitat dels refranys, passats pel sedàs i la consulta a especialistes i bons coneixedors de les diverses zones i parlars de la llengua catalana, perquè tots els territoris s'hi sentin representats.

L'objectiu és aconseguir pel cap baix un miler d'enquestes emplenades, representatives de tot el domini lingüístic, durant un termini d'uns sis mesos per, posteriorment, poder analitzar i fer-ne un escrutini i estudi més profund.

Com que entenem que completar tota l'enquesta demana un esforç i una dedicació, volem compensar els participants amb l'exclusiva, abans que l'estudi vegi la llum, del llistat dels refranys més votats en un document digital que els farem arribar per correu electrònic.

Trobareu més informació al blog del projecte, http://www.refranysmesusuals.cat o en el vídeo explicatiu, arran de la notícia apareguda a Vallès Visió, a https://www.youtube.com/watch?v=tOzPqVI1cTY.

---
Els coordinadors del projecte “Els refranys més usuals de la llengua catalana” (refranysmesusuals@gmail.com)

. Joan Fontana (UB)
. José Enrique Gargallo (UB)
. Víctor Pàmies (www.dites.cat)
. Xus Ugarte (Uvic)