dimecres, 20 d’abril del 2016

Fet a la vista, feta la llista


Després de posar en solfa les 884 enquestes rebudes, ja us en podem oferir els 25 refranys més votats. Bo i analitzant-ne l’àmbit temàtic, ens adonem que pertanyen a 11 dels 15 apartats de què consta l’enquesta. A més, d’aquests 11 temes, 2 s’hi troben representats amb 5 refranys, un detall pas sobrer per tal com ens informa que el 40% dels 25 refranys més votats es concentren en només 2 temes: 2. Refranys del calendari i 15. Calaix de sastre.

D’altra banda, també resulta curiós escatir quins són els 4 temes (dels 15 totals) que no hi han obtingut cap representació; concretament, es tracta de: 1. Refranys meteorològics, 4. Refranys sobre religió i creences, 6. Refranys sobre homes i dones. El cos humà i les edats de la vida i 10. Refranys sobre el menjar i el beure. Comptat i debatut, tots quatre temes mostren un vincle evident amb un saber ancestral que, si bé resultava cabdal fa dècades (pensem, per exemple, en l’observació de la meteorologia de cara a les tasques agrícoles o ramaderes), avui en dia es va perdent com més va més.

Finalment, aprofitem l’avinentesa per anunciar-vos que, d’aquí a ben poc, tots els que vàreu tenir la gentilesa de participar a l’enquesta rebreu al vostre correu electrònic una publicació digital que conté els refranys de l’enquesta acompanyats amb diverses il·lustracions, obra de Jordi Beltran. Qui no hi hagi participat tampoc no caldrà que es faci mala sang, ja que, si així ho desitja, podrà descarregar-se el document des d’aquesta pàgina. I, com que a frares i minyons, no prometis si no dons, heus aquí l’anunciada llista:

1- Més val sol que mal acompanyat
2- Feta la llei, feta la trampa
3- Hi ha més dies que llonganisses
4- Com més serem, més riurem
5- Qui paga, mana
6- La primavera la sang altera
7- A poc a poc i bona lletra
8- A la tercera va la vençuda
9- Les aparences enganyen
10- Tots els camins van (o duen, o porten) a Roma
11- De mica en mica s'omple la pica
12- Parlant, la gent s’entén
13- Cada casa és un món
14- Per una orella li entra i per l’altra li surt
15- Qui no corre, vola
16- La paciència és la mare de la ciència
17- A l'estiu tota cuca viu
18- El temps tot ho cura
19- D'on no n'hi ha no en raja
20- El remei és pitjor que la malaltia
21- L’excepció confirma la regla
22- L’esperança és l’últim que es perd
23- Qui no plora, no mama
24- El temps és or
25- Any nou, vida nova